· 

Zo overleef je de feestdagen zonder stress!

Het is december: een maand vol mooie momenten, vrede en samenzijn met familie en vrienden. De één kijkt er naar uit, de ander associeert dit met verplichtingen en stress. Heb je moeite om  december ontspannen en met een glimlach op je gezicht door te komen? Probeer dan vooral het ‘moeten’ en je verwachtingen los te laten. Gemakkelijker gezegd dan gedaan? Klopt, maar met onderstaande tips kom je een heel eind.


1. Verplicht jezelf tot niks

Verplicht komen opdraven bij gelegenheid van de familie, schoonfamilie en vrienden kan zorgen voor een gevoel van moeten en veel stress. Probeer los te komen van dat gevoel en bedenk dat de feestdagen vooral gaat om samen zijn, plezier hebben en ontspannen. Wanneer jij er niet ontspannen van wordt, verplicht jezelf dan tot niks. Je mag best nee zeggen, het zijn net zo goed jouw feestdagen als die van een ander. Alleen wanneer jij doet waar jij behoefte aan hebt, zal je in een ontspannen feestdagen stemming komen en ben jij ook gezellig voor jou familie en/of vrienden. Bedenk dat goed.

 

2. Bedenk wat je belangrijk vindt

Je wordt uitgenodigd voor allerlei etentjes of feestjes. Je ziet door de bomen en bos niet meer. Vooral niet wanneer jij zelf geen goede planner bent. Het gevolg: chaos en stress in je hoofd. Je hoeft geen uitgebreide agenda bij te houden. Maar maak een kort lijstje met de dingen die jij belangrijk vindt tijdens de feestdagen. Kies op basis daar van op welke uitnodiging jij in gaat en wat je allemaal gaat doen. Je zal zien dat het ineens veel overzichtelijker wordt en dat je ineens uit kijkt naar de activiteiten die je hebt uitgekozen.

 

3. Geniet van eten, maar prop jezelf niet vol

De feestdagen staan vaak in het teken van lekker eten. Of je nou zelf kookt, uit eten gaat of uitgenodigd wordt voor een etentje. Het fijne warme gevoel wat je hebt met de feestdagen wordt nog al eens de kop in gedrukt door after dinner dipjes en een vol gevoel. Geniet van al dat lekkers, maar doe dat met mate. Wedden dat je je een stukker lekkerder voelt de volgende dag?

 

4. Plan actieve uitjes

Vergeet niet te bewegen! Alleen maar zitten, drinken, eten en gezellig doen zorgt vaak niet voor een voldaan gevoel. Combineer een etentje met een boswandeling of trek de stad in om mooi versierde plekken te bekijken. De nieuwe energie die je krijgt van de beweging zorgt voor extra gelukshormonen en een extra magisch gevoel tijdens de feestdagen. Probeer het maar eens!

 

5. Delegeer taken

Vind je het leuk om zelf een etentje of feestje te organiseren? Maar wordt je vaak overspoeld door alles wat je zelf bedacht hebt wat je allemaal moet doen om het ‘perfect’ te krijgen? Bedenk dan goed dat het oké is om hulp te vragen. Vraag je partner, kinderen of beste vriendin of ze mee willen helpen. Samen iets voorbereiden is eigenlijk ook veel gezellig dan alleen, toch?

 

6. Vermijd de tv

Vermijd de tv tijdens de feestdagen en zet de muziek aan of speel een spel. We zitten al veel te vaak met onze neus voor een beeldscherm, dus vermijd die tv en besteed echt aandacht aan elkaar. 

 

7. Geniet van de kleine dingen

Sta tijdens de feestdagen extra stil bij de kleine dingen waar je dankbaar voor bent. Het belangrijkste is elkaar zijn en de kleine mooie momenten. Lach met elkaar en merk op waarom dit moment zo fijn is. 

 

8. Leef in het moment

Het hoeft niet perfect te zijn, probeer te genieten van hoe het loopt door te leven in het moment. Is die taart niet perfect? Geen probleem, lach er om met elkaar. Heb je toch geen zin in dat feestje? Kruip lekker met op de bank met een leuke kerstfilm en een kop warme chocolade melk en geniet! Probeer vooral te genieten van hoe het loopt en niet teveel te focussen op hoe je het had gepland. Heb je moeite met in het moment leven? Neem dan tijdens de feestdagen elke ochtend of elke avond even de tijd voor een begeleide meditatie. 

 

Nog steeds moeite met de feestdagen na deze tips? Probeer dan in december wat vaker een ademhaling- of ontspanningsoefening te doen. Bijvoorbeeld via YouTube bij Commit Happiness  of de app Insight Timer. Wordt je helemaal gek van de drukte tijdens een familie diner? Stap even uit de drukte, ga even een luchtje scheppen en loop even een rondje. Gun het jezelf dat je niet verplicht gezellig hoeft te doen. Doe waar jij je comfortabel bij voelt. Wees ook flexibel naar een ander toe als hij of zij even een momentje nodig heeft. De feestdagen draaien om vriendschap, familie, liefde en vrede. Wanneer je dit in je achterhoofd houdt en je verwachtingen een beetje los kan laten, zul je zien dat je mooie herinneringen met elkaar aan het maken bent. Ookal zijn deze momenten niet perfect 

 

Kan je wel wat extra Rust & Balans gebruiken deze maand? En wil je waardevolle en persoonlijke tips? Boek dan een Rust&Balans sessie; alleen in december voor de speciale prijs van 15,00 euro!