· 

13 Tips voor Instant Stress Relief

Iedereen heeft het drukker dan ooit. Tenminste: veel mensen hier in Nederland. Misschien elders op de wereld minder. Onze maatschappij is zo ingericht dat alles snel en direct kan en daarom doen we dat ook. We hebben steeds meer stress en steeds minder tijd. Oververmoeid? Overspannen? Tijd nemen voor rust en opnieuw leren om op een structurele manier weer ontspannen en met energie door het leven te gaan is de beste oplossing. Ook daar heeft niemand tijd voor zo lijkt het. Toch is het nodig. Natuurlijk komt het nooit goed uit om overspannen thuis te zitten, maar betekent dat dan dat we niet meer naar de signalen van ons lichaam moeten luisteren? Luister, voorkom en als dat niet lukt: gebruik mijn stress relief tips als damage control technieken.


"Twee ‘handvaten’ als stress en oververmoeidheidsmedicijn alstublieft"

In mijn praktijk krijg ik regelmatig de vraag of ik niet een ‘paar’ handvaten heb om oververmoeidheid, overspannenheid of de burn-out klachten snel op te lossen. Die zijn er, maar ik geef ze niet als enige oplossing, want het is geen duurzame oplossing. Het werkt als een medicijn, maar pakt de oorzaak van stress niet aan. Op een constructieve manier stress en andere spanningsklachten oplossen heeft tijd nodig, dat gaat niet van de één op andere dag. Toch is kennis hebben van een manier om snel van stress te kunnen ontladen in veel situaties een goede manier om ons drukke leven iets comfortabeler te maken. Daarom deel ik mijn favoriete instant stress relief tips met jullie.

Wanneer begin jij met luisteren naar je lichaam?

Het is helemaal oké als jij voelt dat je oververmoeid bent en dat je de stap om structureel iets te veranderen in je leven nog niet neemt. Dat je er nog niet helemaal aan toe bent en er nog even, bewust of onbewust, voor kiest om de signalen te negeren. Soms is het gewoon niet de juiste timing om daar aan te werken. Maar neem bij vermoeidheid wel de tijd om kleine momenten te pakken om te ontladen van stress. Vooral voor hoogsensitieve en gevoelige personen is dit belangrijk. Maar door drukte en het contact met het lijf en gevoel vaak te zijn verloren, wordt er soms vergeten hoe eenvoudig het eigenlijk kan zijn. Onthoud in ieder geval dat het je eigen verantwoordelijkheid is om aan te geven wanneer iets je teveel wordt. Luister naar je lichaam en neem actie wanneer het mis dreigt te gaan. Een ander kan niet voelen hoe jij je voelt. 


 “Na het lezen van deze blog heb je geen excuses meer: het is zo eenvoudig en kost niet veel tijd. Iedereen, ongeacht hoe druk je het hebt, kan een paar minuten per dag de tijd nemen om bewust de tijd te nemen voor stress relief.”


 Ik weet er zelf alles van: zonder bewust te werken aan het voorkomen van stress en bepaalde technieken toe te passen als ik wel stress ervaar, slaan alle stress radartjes binnen no-time weer op tilt. Het is niet voor niks, dat ik als coach me heb gespecialiseerd in stress, burn-out en hoogsensitiviteit. Ik ben mijn hele leven al aan het onderzoeken vanaf mijn puberteit wat stress is, hoe het werkt en wat je allemaal kan doen om zo stressvrij mogelijk te leven.

Spannend maar effectief: doe iets buiten je comfortzone

Lees hieronder mijn lijst met instant stress relief tips en ga juist eens iets proberen wat buiten je comfortzone valt. Waarom? Dat is misschien in het begin even spannend, maar heb je het toch gedaan dan voel je je naderhand trots of vind je het achteraf gewoon heel grappig. Er zal sowieso een glimlach op je gezicht verschijnen! Nieuwe dingen proberen is echt een hele goede methode om weer energie op te doen en je stresslevels te verlagen.

Quick fixes voor snel stress relief

Sommige tips klinken simpel of misschien een beetje gek, maar soms moeten we er even aan herinnerd worden dat we een pauze moeten nemen van de continue-ik-sta-aan-cultuur. Daarom dit lijstje als een reminder. Veel plezier met het vinden van jouw leukste nieuwe manier van stress ontladen ;)

 

1. Zweet de stress eruit:

Ga een kwartiertje hardlopen of doe een snelle boksbal-training.


2. Seks de stress eruit:

Dit zorgt voor een ontlading van stresshormonen en meer knuffelhormonen door een orgasme met of zonder partner: want zeg nou zelf: wie voelt zich nou gestresst na een fijn potje seks?

 

 3. Huil de stress eruit:

Zet een goede jankfilm op en laat die tranen maar komen: wedden dat jij je daarna beter voelt?

 

4. Lach de stress eruit:

zet de meest komische cabaretier op en lach je helemaal kapot!


5. Zing de stress eruit:

Zet lekkere mee-blèr muziek op of een fijne mantra op en zing uit volle borst mee.


6. Schreeuw de stress eruit:

Oké, misschien niet de allerbeste tip, maar ff je woede en boosheid uiten is ook heel gezond: hou je emoties vooral niet in!


7. Schrijf je stress eruit:

Begin gewoon met schrijven zonder doel en stop niet totdat je je beter voelt: als je eenmaal in die schrijf-flow zit en je hebt alles uit je hoofd en op papier staat, dan lucht dat echt op.


8. Schoonmaak-en-opruim je stress eruit:

Je irriteerde je toch al aan de rotzooi en een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Bovendien bespaar je nog tijd ook, want: 2 vliegen in 1 klap!

9. Staar de stress eruit:

Ideaal wanneer je een fijne erker of plekje voor het raam hebt in je huis waar je kan zitten. Met mooi weer zoek je natuurlijk een lekker plekje in de tuin op. Ga bewust een kwartiertje zitten niks doen en staar uit het raam (of je tuin in). Bekijk en verwonder je over alles wat je ziet, zonder daar een oordeel aan te geven. Laat je gedachten gewoon de vrije loop, maar weet: je hoeft nu even nergens aan te denken, het mag.

 

10. Klaag de stress eruit:

Oké, niet per definitie de gezelligste tip voor diegene waar je tegen aan klaagt, maar het schijnt af en toe best goed voor je te zijn: vooral een goede tip voor mensen die gevoelens neigen op te kroppen.

 

11. Knuffel je stress eruit, met je kat!

Echt, het geluid van een kat die spint laat je ontspannen en de wanneer jij een kat knuffelt of aait maak jij bepaalde hormonen aan zodat je hartslag en bloeddruk dalen. Heb je geen kat, dan kan je altijd nog naar kattenfilmpjes kijken op internet: tenminste als je net zo’n kattenliefhebber bent als ik werkt dat gegarandeerd ;) Of, om het nog mooier te maken: ga mediteren met katten! Wat? Ja echt, zoals in het filmpje onderaan deze blog van de Britse Dierenbescherming, echt Wauw! Love it!


12. Voer tip 1 t/m 11 uit in een willekeurige volgorde:

Probeer alle tips eens uit te voeren, observeer wat er gebeurt met je en schrijf je bevindingen eventueel op in en boekje. 


13. Volg mijn tips niet op en doe gewoon lekker wat je zelf wilt:

En dan gewoon echt even wat JIJ zelf wilt, zonder rekening te houden met wat anderen van je verwachten.

Heb jij nog ontspannende en leuke tips ter aanvulling van dit lijstje? Laat het me weten in een comment, ik ben heel benieuwd!

Watch & Relax: Karma Kitties Meditation


Hulp bij stress en spanningsklachten in Groningen

Heb jij stress en spanningsklachten? En kom je er alleen niet uit? Als bewustzijscoach in Groningen leer ik je eenvoudige technieken om te ontladen van stress én beter om te gaan met stress. Technieken zoals ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en mindfulness oefeningen die jij thuis eenvoudig zelf kan toepassen. Wanneer het nodig is of als preventie. Informeer naar de mogelijkheden of maak direct een afspraak voor een intakegesprek. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0