· 

DIY Soul Searching Retrait: 9 tips!

Soul Searching: een innerlijke zoektocht naar het "zelf". Naar jezelf of iets in jezelf. Misschien iets wat voor je gevoel mist. Of een stukje waar je niet bij kan. De behoefte hebben om naar je intuïtie of innerlijke stem op zoek te gaan. Op zoek zijn naar je levensdoel of een nieuw doel of een nieuwe richting in je leven. Zo nu en dan kan die behoefte ineens ontstaan. Of juist na een periode van stress of onbehagen. Het past ook helemaal in de tijd van nu: we zijn constant druk en er is weinig tijd om alle emoties, prikkels en ervaringen écht te door-voelen. Niet zo gek dus dat de yoga-, meditatie, wellness- en soul searching retraites, weekenden en vakanties als palmbomen uit de grond schieten. Niet dat ik daar iets op aan te merken heb hoor, want als je er de tijd of geld voor hebt, zou ik zeggen: “Doen!” Het geeft je rust (soms ook onrust, die misschien juist even nodig is om je wakker te schudden), zelfinzicht en - vaak - een hoop nieuwe energie en inspiratie. Mocht je voor zo’n uitgebreid en begeleid soul searching event nu net even geen tijd of geld voor hebben: wees creatief en organiseer een eigen soul searching dag, weekend of vakantie helemaal voor jezelf.

Voordeel: je kan het lekker in je ‘eigen space’ doen met elementen waar jij je comfortabel bij voelt. Lees hier mijn tips om je eigen Soul Searching Retrait voor jezelf te creëren.


1 Disconnect jezelf

Zorg dat je alleen kan zijn en niet gestoord kan of hoeft te worden.

 

Als allereerst heel erg belangrijk: zorg dat je een paar dagen vrij bent en niet gestoord kan worden als je dat niet wilt. Misschien vind je het fijn om even afstand te nemen en een huisje ergens te huren voor een weekend, weg van huis te zijn of terug te gaan naar een plek waar je bijvoorbeeld bent opgegroeid. Je hoeft niet perse van huis weg te gaan, maar als je wel thuis blijft, zorg er dan voor dat je niet wordt afgeleid door ‘werk’-email, huishoudelijke taken of andere dagelijkse auto-piloot bezigheden. Offline gaan op alle apparaten voor een dag of een paar dagen is zeker een aanrader hierbij. Het is misschien even afkicken, maar jezelf echt afzonderen, zowel online als offline helpt je om dichterbij je ware gevoel te komen. 

2 Gedachten en gevoelens op papier

Schrijf, schrijf en schrijf nog veeel meer!

 

Misschien heb je bij voorbaat al een idee wat het is waar je antwoord op wilt in jezelf. Schrijf dat dan op. Weet je het eigenlijk niet en is je ‘verlangen’ nog enigszins onbestemd: helemaal niet erg. Begin dan gewoon met schrijven. Schrijf de datum/tijdstip op, wat je van plan bent, hoe je voelt en de rest volgt vanzelf. Zie het als een soort ‘logboek’ of dagboek schrijven: je registreert gewoon wat er in je omgaat en hoe je je voelt bij wat je doet; meerdere momenten gedurende de dag. Enorm leerzaam om later terug te lezen en je zal achteraf een soort rode draad zien, zodat je na je soul searching dag of weekend je inzichten om kan zetten in acties.

3 Beweging

Ga niet een heel weekend op de bank of in bed liggen!

 

Je kan er voor kiezen om een heel weekend stil te zitten en te mediteren, maar meestal werkt bewegen met aandacht enorm goed om onbewuste gevoelens en gedachtes naar boven te brengen. Bewegen met aandacht, zonder doel: daar bedoel ik mee, rustige activiteiten zoals wandelen, fietsen in de natuur of bijvoorbeeld yoga of andere 'yin'-achtige, rustige activiteiten waarbij je je focust op je zintuigen en slechts observeert vanuit nieuwsgierigheid welke onderwerpen of gedachten als een pop-up ineens in je gedachten naar boven komen.

4 Zoek de natuur op

Ga naar buiten, helemaal als je weinig buiten komt tijdens deze periode!

Niets is zo helend als naar buiten te gaan, de natuur in. Maak contact met de omgeving, wat je ziet, geniet er van en voel wat het je brengt. Helemaal in periodes zoals nu; de dagen worden korten, we zijn meer binnen dan buiten en hierdoor vergeten we soms hoe fijn het is om buiten te zijn. 

5 Wissel inspanning en ontspanning af

Afwisseling zorgt voor een fijne energie-flow!

 

Plan vooral activiteiten waar je normaal geen tijd voor hebt, maar waarvan je weet dat ze ontspannend en heilzaam voor jouw lichaam en geest zijn: dat kan voor iedereen iets anders zijn. Waar geniet je altijd van, maar heb je nooit tijd voor? Denk aan creatieve bezigheden, meditatie, naar een fijne plek gaan waar je mooie herinneringen hebt, je favoriete muziek luisteren, in de vensterbank zitten en uit het raam staren, het bos in kastanjes zoeken, door de stad dwalen met alleen een fotocamera, een doos met herinneringen van zolder halen, oude foto-albums bekijken, etc. Zorg er voor dat je alles in een bewust tempo doet: vertraag, maar ga niet alleen maar op de bank zitten of in bed liggen: zorg voor afwisseling in inspanning en ontspanning en plan ook niet téveel. Je kan je ook laten leiden door waar jou energie je naartoe brengt.

6 Doe iets buiten je comfortzone en observeer

Daag jezelf uit!

Niks moet en alles mag? Ja natuurlijk! Het is jouw soul searching dag of weekend: je kan mijn tips opvolgen of een speciaal retraite programma volgen, maar soul searching betekent vooral dat je naar je innerlijke stem en criticus gaat luisteren: wil je iets niet doen, vraag jezelf dan af waarom niet? Om welke reden wil je iets wel of niet doen? Het kan zijn dat je weerstand voelt, maar dat iets juist wel goed is om te doen omdat je dan buiten je comfortzone stapt en er iets van leert. Wees nieuwsgierig, daag jezelf uit en observeer!

7 Wees lief voor jezelf

Maak het jezelf ook weer niet te moeilijk.

 

Wees niet té streng voor jezelf. Haal dingen in huis of neem dingen mee naar jouw soul-searching spot die jou - jou maken! Die je doen herinneren aan fijne momenten. Neem eindelijk eens tijd voor een bad zonder eindtijd. Ga eens een middagdutje doen zonder dat je een wekker zet en kijk wat er gebeurt, kook eens uitgebreid een nieuw gerecht met allemaal ingrediënten die je lekker vind: alles wat jou ziel gelukkig maakt en wat je dichterbij je gevoel brengt, helpt!

8 Laat je emoties toe

Ja, ongegeneerd een potje janken levert je heel veel op!

 

Voel je een emotie opkomen; laat het dan toe, overdrijven daarin mag ook absoluut! Terwijl je dit toe laat, probeer te observeren wat het met je doet als je dat gevoel of die emotie toe laat: zie het als iets positiefs ookal voelt het niet fijn. Zie het als een leerproces, als een waardevol onderdeel van je soul searching moment. Lekker een potje janken kan best fijn zijn toch?! Vind je het moeilijk je emoties toe te laten, zet dan bijvoorbeeld muziek op waarvan je weet dat het je dichterbij je emoties brengt of kijk even een lekkere jankfilm en laat alles maar lekker stromen! 

9 Zet je inzichten om naar acties

Ga op zoek naar de rode draad.

 

Aan het einde van je soul searching dag, weekend, week of maand - je kan het zolang maken als dat je zelf wilt natuurlijk - lees dan alle inzichten en observeringen terug en probeer een rode draad te vinden en dit samen te vatten: wat valt je op, wat is een thema wat steeds weer terug komt? Oftewel: wat vraagt aandacht in jou?!

Probeer aan die thema’s doelen of acties te koppelen voor na je soul searching moment of event: bewustwording is namelijk stap 1, maar transformatie begint pas zodra je er ook echt iets mee doet.

Vind je het lastig om daadwerkelijk stappen hierin te zetten? Schrijf dan op wat jij nodig bent om die acties ook echt uit te voeren en praat erover met anderen: een goede stok achter de deur en zo maak je het “echt” voor jezelf. Alles wat je aandacht geeft, groeit! Helemaal als je het hardop uitspreekt. 

Meer tips ontvangen of wil je jouw ervaring delen?

Wil je meer tips over soul searching of begeleiding daarin? Ik help je graag op weg: naast coachingtrajecten, kan je ook Online coaching consulten aanvragen: ideaal voor korte vragen of wanneer je snel op weg geholpen wilt worden over bewustmakende dingen doen, intuïtief leven of een klein beetje vastgelopen bent. 

Wil je jouw ervaring gewoon delen? Jouw bijzondere soul searching moment, struggle-periode waar je iets van hebt geleerd of inzichten? Ik ben altijd nieuwsgierig naar ervaringen van anderen: je mag jouw ervaring ook, eventueel anoniem, delen op mijn website om anderen te inspireren! 

 

Love to hear from you! <3 Anouk