· 

Mijn favoriete ademhalingsoefeningen bij stress en onrust

Lange werkdagen, stressvolle veranderingen, overvolle agenda's en een druk (en gezellig!) sociaal leven. Rennen, vliegen tot we er bij neervallen. Het zou fijn zijn als we kunnen voorkomen dat er we erbij neervallen. Toch? Een beetje vertragen en mindful leven zou de oplossing zijn. In sommige periodes van je leven heb je geen tijd om alles heel mindful te doen. Tijdens coachgesprekken krijg ik dan ook vaak de vraag of ik niet een paar simpele handvaten heb om hier mee om te gaan. Eigenlijk wordt mij dan gevraagd of ik niet een aantal 'quick fixes' heb om dit op te lossen, zonder het eigen levenspatroon aan te hoeven passen. De onderstaande ademhalingsoefeningen reik ik dan vaak aan. Ze zijn mijn favoriete ademhalingsoefeningen en eenvoudig uit te voeren. Op elk moment van de dag en waar je ook maar bent!

 

Let op: wil je een duurzamere oplossing voor meer rust en balans, dan is het noodzakelijk om je levenspatroon en leefstijl aan te passen!


Waarom ademhalingsoefeningen?

Ademhalingsoefeningen doe je om tot rust te komen, meer focus te krijgen of meer energie te krijgen. Wanneer je stress of onrust ervaart, ga je snel oppervlakkig ademen. Oftewel, je krijgt een hoge ademhaling. Een goede ademhaling, een buikademhaling, is belangrijk om ontspannen te blijven. Zowel in het lichaam als in de geest. Ontspanningsoefeningen zijn als een massage voor je organen. Ze zorgen ervoor dat de organen in de buikwand, zoals de darmen ontspannen kunnen blijven werken. Ademhalingsoefeningen zijn daarom heel effectief wanneer je gevoelige darmen hebt door bijvoorbeeld een spastische darm. Bovendien zijn ademhalingsoefeningen heel makkelijk op elk moment en op elke plek uit te voeren. Thuis, onder de douche, op je werk of wanneer je onderweg bent.

De bumble bee ademhalingstechniek (Brahmari)

De bumble bee, wordt ook wel de 'zoemende bij' genoemd. Dit is een Pranayama die nog wel eens weerstand oproept bij mensen. Soms gaan mensen zelfs lachen wanneer deze techniek wordt aangereikt in een groep. Ik vind hem zelf heel erg fijn. Deze techniek heeft namelijk een kalmerend effect op de hersenen door de vibraties die ontstaan wanneer je het zoemende-bij-geluid maakt. 

 

Ik vind hem heerlijk om 's ochtends onder de douche te doen. 

Bekijk dit leuke en duidelijke filmpje voor uitleg:

Pranayama? Wat is dat?

Wanneer je bekend bent met yoga dan heb je het woord Pranayama vast wel eens gehoord. Ben je er iets minder bekend mee, dan waarschijnlijk niet. Het is een onderdeel van het "achtvoudige pad van Yoga". Sommige Pranayama's vind je tevens terug in Mindfulness oefeningen.

 

Pranayama is Sankriet voor het bewust reguleren van de in- en uitademhaling. "Prana:" betekent levensenergie en "Yama": uitbreiden, ontwikkelen of ontplooien. Samen betekenen ze iets als: "het ontwikkelen van deze vitale levensenergie".

Wisselende neusgat ademhaling (Nadi Sodhana)

De Nadi Shodhana is een Pranayama, een ademhalingsoefening die goed is voor het kalmeren van het zenuwstelsel. Het wordt ook wel de ‘wisselende neusgat ademhaling’ genoemd. Net als bij de Bumble Bee ademhaling is het even wennen als je deze oefening voor het eerst doet, maar als je de oefening vaker doet, dan zal je misschien wél zelf de voordelen ervaren. 

 

Deze ademhalingstechniek is heel eg fijn om te doen vlak voordat je iets spannends gaat doen of wanneer je geconcentreerd ergens voor moet zijn. 

Zo voor je de Nadi Sodhana uit:

  1. Maak het jezelf comfortabel en kom zitten met een rechte rug. Observeer één of een paar minuten je natuurlijke ademhaling zoals hij nu is. Zonder oordeel. 
  2. Krul dan je wijs- en middelvinger van de rechterhand naar binnen. (Je kan je wijs- en middelvinger ook tussen het gebied van je wenkbrauwen. plaatsen en dit licht masseren). 
  3. Sluit je rechter neusgat af met je duim (foto links).
  4. Adem in door links
  5. Sluit  je linker neusgat met je ringvinger af (foto rechts)
  6. Adem uit door rechts.
  7. Adem in door rechts.
  8. Sluit je rechter neusgat af met je duim.
  9. Adem uit door links.
  10. Herhaal stap 4 t/m 9 voor een aantal rondes.
  11. Sta even stil bij of je verschil merkt tussen vlak voor de oefening en nu. 

 

Wat zijn jouw favoriete ademhalingsoefeningen?

 

 

Wil je begeleiding bij ontspannen en mediteren in Groningen? Deze zomer heb ik een actie: een individuele sessie ontspannen & mediteren van 50 minuten voor maar 28,50!!

Reactie schrijven

Commentaren: 0