· 

Wat is visualiseren en waar kan je het voor gebruiken?

Visualiseren is je iets voor de geest halen. Het is een uitdrukkingsvorm om gedachten visueel te maken. Ergens een beeld bij kunnen krijgen. Visualiseren is een krachtig middel om te gebruiken om van iets wat nog niet bestaat werkelijkheid te laten worden. Om die reden is visualiseren een krachtig middel bij stress, burn-out, het vinden van je passie en het realiseren van dromen. Je stelt je een staat van zijn voor waar je naar toe zou willen.


Iedereen kan leren visualiseren

Visualiseren is eigenlijk niks anders dan fantaseren voor volwassenen. Weet je nog, toen je klein was, en allerlei mooie verhalen in je hoofd had? En daar misschien wel beelden bij had? Als kind kon je waarschijnlijk urenlang ontspannen fantaseren zonder daar stress of zorgen bij te voelen. Veel volwassenen hoor ik vaak zeggen: ik kan niet visualiseren, ik heb helemaal niet zoveel fantasie. Dat heb je ook niet direct nodig. Leren visualiseren kan iedereen. Echt baat hebben bij visualiseren betekent dat je het moet oefenen. Stel: ik vraag je je een roze olifant voor te stellen, dan krijg je daar een beeld bij. Waarschijnlijk ziet die roze olifant er bij iedereen anders uit. Dat is helemaal oké. Het kan ook zijn dat je geen voorstelling kan maken in je hoofd van hoe die roze olifant eruit zou kunnen zien. Waarschijnlijk probeer je dan te hard na te denken, in plaats van je open te stellen voor beelden. Het denken los te laten. Hoe vaker je oefent, hoe gemakkelijker en ontspannender het visualiseren wordt.

Is visualiseren hetzelfde als nadenken?

Visualiseren is meer dan nadenken. Nadenken komt vanuit je linkerhersenhelft en visualiseren meer vanuit je rechterhersenhelft. De kant van je gevoel, beelden, intuïtie en emotie. Je linker- en rechterhersenhelft werken samen bij visualisatie. Je probeert een ultieme balans te vinden en je onderbewuste aan te spreken. Alleen nadenken over iets kan nuttig zijn om zaken op een rijtje te zetten, maar de essentie van een probleem, een oplossing of een bepaald gevoel of emotie, die krijgt je met alleen nadenken vaak niet te pakken.

 

Het is daarom belangrijk om de tijd te nemen om andere zintuigen en ‘kanalen’ aan te spreken. Oftewel; je onderbewuste, je innerlijke stem, of hoe jij het ook maar wilt noemen. Leren luisteren naar je onderbewuste krijg je niet voor elkaar door alleen maar na te denken.

Waarom visualisatie je creativiteit stimuleert

Door bewust de tijd te nemen om je onderbewuste en je intuïtie aan te spreken, zal je merken dat het visueel maken van iets, steeds gemakkelijker gaat. Je leert steeds beter weer te fantaseren. Leren visualiseren en fantaseren, is niet alleen heel nuttig, ontspannend en leuk, maar ook heel goed voor de creativiteit. Het visualiseren van beelden zorgt ervoor dat de verbindingen in de neurale paden versterkt worden. Wat weer zorgt voor het beter kunnen zien van verbanden, het hebben van een open geest en gemakkelijker kunnen associëren. Heel handig wanneer je een creatief beroep hebt, maar ook handig wanneer je in je werk problemen moet oplossen, strategisch moet nadenken of ad-hoc in moet spelen op allerlei situaties die kunnen voorkomen.

Hoe kan visualiseren helpen je doelen te bereiken?

Visualisatie kan je helpen om een doel te bereiken. Om een nieuwe realiteit werkelijkheid te laten worden. Jezelf voorstellen dat je ontspannen bent, helpt je om dit ook echt te worden. Beelden kunnen heel krachtig zijn. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en reageren op mentale beelden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je brein geen onderscheid maakt tussen de werkelijkheid en wat er in je gedachten gebeurt. Vanuit die optiek kan je visualiseren dus gebruiken om jezelf te (her)programmeren bij bijvoorbeeld stress, burn-out en het bereiken van bepaalde doelen of dromen.

 

Uit onderzoek blijkt dat ons beloningssysteem dopamine en GABA (de geluksstofjes die je goed laten voelen) afgeeft wanneer je je voorstelt dat je succes hebt, dat je een doel hebt behaald. Om deze redenen is visualisatie-meditatie een krachtig middel om in actie te komen. Om daadwerkelijk de nieuwe waarheid voor jezelf te creëren omdat je al ‘geproefd’ hebt hoe het voelt als die waarheid echt zou zijn.

Hoe je visualisatie meditatie kunt oefenen

Visualisatie kun je zelfstandig thuis oefenen of je laten begeleiden. Wil je zelf in je eigen vertrouwde omgeving visualisatie gebruiken om een nieuwe werkelijkheid voor jezelf te creëren? Let dan op een aantal dingen:

 

1.     Ontspan

Zorg dat je gaat zitten of liggen in een ontspannen houding en focus je op de ademhaling. Laat alle spannning uit je lichaam verdwijnen en sluit je ogen. Zorg ervoor dat je niet afgeleid wordt en dat je je naar binnen kan richten.

 

2.     Focus je op een thema of onderwerp

Bedenk van tevoren wat het thema is van datgene wat je wilt gaan visualiseren. Dat kan van alles zijn:

  • Een nieuwe baan of werksituatie
  • Een betere gemoedstoestand
  • Een project
  • Hoe het zou zijn om bepaalde sociale vaardigheden te bezitten
  • Hoe het voelt om meer zelfvertrouwen te hebben
  • Een betere gezondheid

Eigenlijk kan ieder onderwerp of thema wat voor jou belangrijk is het onderwerp van jouw visualisatie worden. Probeer de nieuwe situatie, ervaring of het gevoel je voor te stellen met al jouw zintuigen. Wat zie je, hoe voelt het, hoe ruikt het, wat hoor je, enzovoorts. Visualiseer alle sensaties. Pas er wel voor op dat je niet teveel praktische details gaat visualiseren zoals tijd, data, prijzen en hoeveelheden. Dit kan je visualisatie blokkeren. Ruimte geven aan en het loslaten van dat je direct een oplossing wil is nodig om je onderbewuste naar boven te laten komen.

 

3.     Laat los

Heb je het idee dat je voldoende sensaties en zintuigen van jouw nieuwe werkelijkheid hebt onderzocht en het idee dat je daar voldoende beelden bij hebt ontvangen? Laat dan los. Kijk wat er gebeurt. Observeer waar je fantasie of je onderbewuste je naar toe brengt. Wie weet wat voor inzichten er naar boven komen!

 

4.     Keer terug naar het hier en nu

Als je er klaar voor bent om weer terug te keren naar het hier en nu, focus dan eerst weer op de ademhaling en het lichaam. Pas als jij er klaar voor bent, open je weer je ogen.

 

De kracht van visualisatie(meditatie) ligt in herhaling. Dat betekent dus: oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Geen tijd? Smoesjes! Plan vaste momenten in je agenda. Vind je het toch moeilijk om dit zelfstandig te oefenen? Ik kan je hierbij begeleiden tijdens een individuele sessie en of tijdens de groepslessen Begeleide Meditatie komen visualisaties aan bod.

 


Geïnteresseerd in een groepsles Begeleide Meditatie incl. visualisatie?

Vanaf oktober starten er weer lessen in Groningen. Je kan alvast je interesse kenbaar maken door een mailtje te sturen naar info@annoukacoaching.nl.

 

 

Geïnteresseerd in een Vision Board workshop?

Op 12 september wordt de eerste Vision Board workshop gegeven: een creatieve, leerzame workshop vol met bewustwordings- en visualisatie oefeningen voordat je aan de slag gaat met je eigen kunstwerk: het Vision Board maken!