· 

Wereld Gezondheidsdag: over taboes en luisteren naar ons lichaam

Aankomende zaterdag 7 april is het Wereld Gezondheidsdag en vraagt de World Health Organization aandacht voor gezondheid en ziektes over de hele wereld. De focus ligt dit jaar op het doorbreken van taboes en het het ontbreken van een helder gezondheidsbeleid in veel landen. Hier in Nederland mogen we van geluk spreken dat in principe iedereen toegang heeft tot goede gezondheidszorg, maar ook hier valt er nog winst te behalen op sommige vlakken. De meeste ziekten in Nederland worden veroorzaakt door onze westerse manier van leven en zijn eigenlijk ‘luxeproblemen’ heel hard gezegd. Om mensen bewuster te maken van hun manier van leven, zal er meer gedaan moeten worden aan preventie in plaats van symptoombestrijding. Preventie werkt alleen als mensen echt eerlijk zijn naar zichzelf op de vraag: hoe gaat het met je?


Goed en druk? Of druk en toch niet zo goed?

Onze westerse levensstijl maakt ons ziek

De landelijke speerpunten uit het gezondheidsbeleid 2016-2019 op het terugbrengen van de gezondheidsverschillen tussen laag- en hoogopgeleiden, chronische ziekten en preventie. Vooral preventie op gebied van roken, depressie, diabetes, overgewicht en alcoholgebruik. Allemaal ziekten of ‘problemen’ die ontstaan door onze westerse levensstijl. Dit heeft veel te maken met hard werken, materialisme en dat we onze connectie tussen hoofd- en hart zijn verloren. Als je aan iemand vraagt of het goed gaat, hoor je helaas nog steeds te vaak: ja, het gaat goed, ik heb het heel druk! Druk zijn staat gelijk aan dat het goed gaat? Hoe gaat het echt met je? Hard werken en daar stress van hebben, zorgt er vaak voor dat we slechter voor ons zelf gaan zorgen. We koken niet uitgebreid, we kopen bewerkt en verpakt voedsel en warmen het snel op. We ontladen niet meer door te bewegen en te sporten, maar we vliegen van hot naar her. We zijn op zoek naar quick fixes om beter te slapen, minder gestresst te zijn of geen last te hebben van de signalen van onze lichaam zoals hartkloppingen, hoge bloeddruk, hyperventilatie of paniekaanvallen. We behandelen ons zelf met zelfmedicatie zoals alcohol, roken en dure supplementen of medicijnen om maar vooral niet te hoeven voelen dat het eigenlijk niet goed met ons gaat. We willen namelijk niet zeggen dat het slecht gaat. Dat we zwak zijn. Dat we eigenlijk de werkdruk niet aankunnen. Dat we onze baan eigenlijk niet leuk vinden. Dat we meer vrije tijd nodig hebben. Dat we de stad te druk vinden. We luisteren niet meer naar onze eigen stem. Dat geeft stress. Veel stress. In je hoofd en in je lijf. En dat, dat maakt ons ziek.

Waarom luisteren we niet naar de signalen van ons lichaam?

In onderzoeken is aangetoond dat stress zelfs de veroorzaker is van 50% tot 75% van alle gevallen van chronische ziekten. Dus waarom blijven we dan zo hard doorgaan met zeggen dat het goed gaat in plaats van te luisteren naar ons lichaam? We nemen te weinig tijd voor onszelf om alle drukte in ons hoofd te kunnen ordenen. Bovendien geven we automatisch vaak eerder voorrang aan gedachten die gevoed worden door externe factoren zoals anderen. Heb je het dus altijd druk en neem je te weinig tijd om naar binnen te kijken, dan zal je op den duur geen connectie meer voelen met je innerlijke stem. Je voelt wel signalen van je lichaam, maar anticipeert en niet meer op. Het wordt dan steeds gemakkelijker om die signalen te negeren en steeds moeilijker om lekker in je vel te zitten.

Tips: gezonder worden door beter te luisteren naar je lichaam

Als jij beter in contact staan met je gevoel en met je lichaam, zal je eerder signalen oppikken en de noodzaak voelen om hier iets mee te gaan doen. En dus gezonder omgaan met je eigen lichaam en geest. Hierbij een aantal tips hoe je weer beter kan luisteren naar deze signalen:

Plan momenten in je agenda om even niks te doen. Doe dan ook echt niks, staar een uur uit het raam, luister enkel muziek als je alleen bent, of ga een stukje wandelen.

 

  • Sta stil voordat de dag begint. Neem ’s ochtends bij het wakker worden even een paar minuten te tijd voordat je je telefoon pakt, je ontbijt naar binnen werkt of naar je werk haast. Ga rechtop zitten, doe je ogen dicht en voel. Voel waar je aandacht heen gaat: heb je ergens pijn? Of ongemak? Hoe moe ben je eigenlijk? Hoe voel je je vandaag en wat heb je nodig vandaag?
  • Neem actie. Als je zo’n momentje van even voelen hebt genomen, handel er dan ook naar. Ben je ziek? Meld je ziek. Heb je pijn in je knie? Vraag je af waarom, overbelast hem dan niet. Ben je druk in je hoofd? Zorg voor meer rust door te mediteren of te ontladen door bijvoorbeeld sporten of sociale activiteiten te plannen. Heb je honger? Eet. Voel je dat je gisteren te veel heb gegeten? Eet vandaag minder of gezonder. Soms weet je wel dat je iets anders moet doen, maar doe je het toch niet. Dit kan komen doordat je vast zit in bepaalde structuren of omdat je blokkeert. Of zelfs rebels wordt wanneer je iets moet veranderen en juist het tegenovergestelde gedrag vertoont. Dit heet cognitieve dissonantie. Merk je dat je tegen dit soort dingen aanloopt, dan kan het hulpzaam zijn om de hulp in te schakelen van een coach.
  • Mediteer. Leer beter te voelen en naar je lichaam te luisteren door een bodyscan te doen. Dit is een veelgebruikte methode om je lichaam te scannen en uit je hoofd te komen. Je wordt hierdoor bewuster van je lichaam en de lichamelijke sensaties zonder hier direct een oordeel over te hebben. Wel sta je op deze manier beter in contact met je lijf en kan je dus sneller voelen wat er speelt in je lichaam.

 

Wil jij onder begeleiding leren een bodyscan goed uit te voeren? Boek dan de cursus Visualisatie Meditatie in Groningen. Tijdens deze groepslessen wordt o.a. de bodyscan uitgebreid aan aangeleerd.

Reactie schrijven

Commentaren: 0