· 

HSP en hypermobiel zijn: een combi die veel voorkomt! (+ Tips!)

Oeps.. ik ben weer eens over mijn grens gegaan. Tijdens de yogales. We waren bezig met wat hele fijne grondende oefeningen waarbij we focusten op het verlengen en oprekken van de onderrug, benen en heupen. Echt hele fijne oefeningen om te aarden, maar door mijn enthousiasme ben ik blijkbaar toch weer iets te ver gegaan. Gevolg: rugpijn en een slapeloze nacht door deze pijn. Nu ga ik door mijn enthousiasme snel over mijn grens heen, maar jaren geleden bij de fysio kwam ik er achter dat het ook nog ergens anders mee te maken heeft: sommige gewrichten in mijn lichaam en/of aanhechtingen van de spieren (gewrichtsbanden) zijn te soepel. Oftewel: ik ben hypermobiel. Het is best heel leuk en handig soms om lenig te zijn, maar daar schuilt dus ook een gevaar in. In mijn werk als coach voor HSP’ers zie ik dat de combinatie hoogsensitiviteit en hypermobiliteit veel voorkomt. Daarom in deze blog wat meer info hierover en tips hoe je blessures en pijn door je hypermobiliteit kunt voorkomen en welke ondersteundende oefeningen of supplementen je kunnen helpen als je dan toch, net als ik dus deze week, over je grens bent gegaan en pijn en echt dus last hebt van je hypermobiliteit.

Wat is hypermobiliteit?

Ben je hypermobiel dan betekent het dat je een grotere bewegelijkheid hebt in je gewrichten dan gemiddeld. Niet iedereen heeft het in alle gewrichten. Vaak heb je een aantal zwakke plekken/gewrichten die snel vervelend doen. Bij mij is dat mijn linkerschouder, mijn onderrug, knieën, polsen en enkels. Tevens bestaat hypermobiliteit in gradaties. Sommige kinderen of personen hebben zoveel ruimte in de gewrichten dat iets snel uit de kom raakt. Dat heb ik zelf nog nooit meegemaakt gelukkig, maar ik geloof direct dat dit erg pijnlijk is. Tevens zijn personen die hypermobiel zijn gevoelig voor RSI-klachten en zie je tevens nog wel eens dat de combi hypermobiliteit en fibromyalgie voorkomt. Ben je er van bewust dat je fysieke klachten, blessuregevoeligheid of pijn in het lichaam voortkomen uit het hypermobiel zijn, dan zijn er gelukkig een heleboel dingen die je zelf kan doen om hier minder last van te hebben. 

Waarom komt de combi HSP en hypermobiel zijn zoveel voor?

Het is niet geheel bekend waarom deze combinatie veel voorkomt, maar het heeft denk ik* te maken met een gevoeliger zenuwstelsel en pech hebben met je DNA. Daarnaast kan het zijn dat je hypermobiliteit komt door een aangeboren afwijking, een spierziekte of een tekort aan collageen. Vaak zie je bij HSP’ers dat er als kind al problemen waren met de spieren, gewrichten of dat ze als kind al moeite hadden met (leren) bewegen of zich oncomfortabel voelden om als kind te bewegen.

 

Tevens heb ik zelf in periodes waarbij repetitief werk gedaan moest worden last gehad van RSI klachten aan mijn polsen, heb ik overstrekte knieën en ellebogen, ga ik te snel in een verkeerde houding zitten wanneer ik langdurig zit op een stoel (denk aan “kantoorbaan”), snel last en pijn in mijn linkerschouder en ben ik al veel te vaak door mijn enkels gegaan. Jup allemaal AUW! Totdat ik jaren geleden er achter kwam dat ik niet zomaar klunsig was en altijd maar pech had of me aanstelde, maar dat dit allemaal veroorzaakt werd door een vergrote soepelheid van de banden en aanhechtingen van deze gewrichten. 

Hoe kun je voorkomen dat je last hebt van je spieren en gewrichten door hypermobiliteit?

Gelukkig kan je hier zelf, met of zonder hulp van specialisten, best veel aan doen. Als je dus weet dat je vele pijntjes en ongemakken veroorzaakt worden door hypermobiele gewrichten. 

 

Hierbij wat tips om te voorkomen dat je veel last krijgt van je hypermobiliteit:

  • Zorg voor meer sterke spieren in het algemeen en afwisseling in yin- en yang-achtige activiteiten: doe dus niet alleen maar yoga, maar bijvoorbeeld ook krachttraining of andere oefeningen die zorgen voor een goede spierspanning.
  • Zorg voor sterke rug- en buikspieren (pilates, core-oefeningen); dit soort er tevens voor dat je gemakkelijker een goede buikademhaling hebt wat weer belangrijk is voor, nou ja, eigenlijk alles als je gevoelig bent voor stress en/ psycho-somatische klachten .
  • Vermijd repetitieve handelingen: zoals teveel scrollen met 1 hand of 1 duim op je smartphone 😁
  • Let op je houding! Heel belangrijk! Zet bijvoorbeeld je knieën niet op slot als je staat en/of loopt.
  • Bij specifieke klachten in specifieke gewrichten of blessures, vraag hulp/advies/behandeling bij een specialist zoals een fysiotherapeut, manueel therapeut of bv. een osteopaat. 
  • Blijf niet te lang lopen met klachten! Je stelt je echt niet aan en praat erover: bijv. op je werk; wie weet kan een ergo-coach je helpen met je houding en kan je een aangepast bureau, muis of andere hulpmiddelen krijgen die je kunnen helpen.

Supplementen die je spieren en gewrichten ondersteunen

Ben je een actief persoon en sport je veel of heb je klachten door je hypermobiliteit dan kan het soms fijn zijn om je lichaam een handje te helpen door bepaalde supplementen (tijdelijk) te slikken die goed zijn voor de spieren, gewrichten en het bindweefsel, zoals:

  • Glucosamine
  • MSM
  • Chrondoitine
  • Collageen is een eiwit, nodig voor sterk bindweefsel en wordt opgebouwd door diverse aminozuren; arginine, alanine, asparaginezuur, glutaminezuur, glycine, (hydroxy)proline en (hydroxy)lysine
  • Magnesium(olie) - vooral de olie vorm is fijn wanneer je al pijnklachten hebt en deze wilt verlichten
  • Mineralencomplex
  • Omega-3 Vetzuren 

Natuurlijk kun je bovenstaande stoffen als supplement innemen, maar je kan je ook focussen op het eten van voldoende whole-foods waar je dit in kan vinden. Echter kan het soms toch voor een korte periode nodig zijn om je lichaam extra te ondersteunen wanneer je merkt dat je met voeding niet voldoende binnen krijgt.

Wil je advies over welke supplementen voor jou klachten tijdelijk heilzaam kunnen zijn, neem dan contact met mij op. 

 

Voeding goed voor spieren, gewrichten en bindweefsel: 

  • Vette vis
  • Bottenbouillon
  • Broccoli en voldoende andere groene (blad-) groenten
  • Noten en zaden

Yoga en Hypermobiel zijn

Ik hou heel erg van yoga, het houdt mijn lijf en geest soepel en ik kan er mijn hoofd mee leeg maken. Toch merk ik dat met mijn hypermobiliteit het soms een uitdaging is; ik ga door de soepelheid en lenigheid dus snel over mijn grens heen en heb daarna soms echt last of pijn.

 

Herken jij dit ook als HSP’er met hypermobiliteit tijdens yoga?

 

TIPS VAN YOGADOCENTEN ZIJN WELKOM!

En een vraag aan de yoga-docenten onder ons: hebben jullie nog andere tips met betrekking tot yoga en hypermobiliteit? Ik ontvang ze heeeel graag!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Ik ben geen arts, wel HSP- en bewustzijnscoach en Suppletie Adviseur in opleiding. Dit is geen wetenschappelijk artikel, maar ik schrijf dit uit ervaring met de nodige opgedane kennis uit studies en cursussen en gebruik bronnen als info zoals:

https://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/beweging/hypermobiliteit.php

https://www.groenevrouw.nl/blog/ondersteund-door-je-bindweefsel

Reactie schrijven

Commentaren: 0