· 

Vakantie vieren: lukt dat een beetje als HSP’er?

Yes! Vakantie! Eindelijk even vrij en tijd om weer op te laden. Heerlijk vooruitzicht toch? Toch is een vakantie of op reis gaan voor veel gevoelige personen een verwarrende bezigheid. Het is nodig om op te laden, te genieten van vrijheid en avontuur, maar ook soms enorm stressvol. Ben jij ook altijd zo gestrest vlak voor een vakantie? En benieuwd hoe je ontspannen vakantie kan vieren? Lees dan snel verder.


 

Veel te veel nieuwe prikkels

 

De stress begint vaak al met het plannen van de vakantie. Keuzes maken; je perfectionisme komt om de hoek kijken. Je wilt ten koste wat het koste de mooiste, beste en meest kwaliteit-goed geprijsde vakantie of reis boeken. Hier komt veel stress bij kijken. Daarna de dagen voor vertrek: je wilt alles goed voorbereid hebben en voelt een soort van mixed-feelings over de vakantie. Je kan aan de ene kant niet wachten om de zon, ontspanning en rust op te zoeken, maar voelt ook dat er kans is op heel veel onrust, slapeloosheid of andere symptomen van overprikkeling. De redenen waarom op vakantie gaan niet altijd één groot feest is voor gevoelige personen zijn:

·      Er komen veel nieuwe indrukken op je af, deze kan je soms moeilijk verwerken;

·      Het onregelmatig eten, slapen en leven (andere geluiden, geuren en klimaatverschillen) verstoren jouw rust en balans;

·      Je bent vaak niet in de gelegenheid om je terug te trekken op de manier die je thuis gewend bent en wat voor jou nodig is om alle indrukken van de dag te verwerken;

·      Je bent gevoeliger voor stress en stress-ontlading; op vakantie ben je ineens enorm lusteloos door de ontspanning waar je je eindelijk aan kan overgeven en wil eigenlijk alleen maar liggen en slapen terwijl je zoveel avontuurlijke plannen hebt; daar kan je dan best chagerijnig van worden.

 

 

Tips om te genieten van je vakantie

 

Wanneer je weet dat je gevoelig bent en daardoor soms minder geniet van je reis van vakantie dan je zou willen, is het belangrijk dat je inzicht krijgt in welke factoren jou van slag maken. Zorg daarom voor een goede voorbereiding, maar zorg ook voor ruimte voor spontaniteit. Balans is hierin essentieel, maar hoe zorg je daar nou voor? Hierbij een aantal tips die kunnen zorgen dat jij meer geniet tijdens je vakantie of reis:

 

Bestemming

Houd met het boeken van een bestemming rekening met de locatie van het hotel, de stad of andere plek waar je heen gaat. Boek iets waarvan je zeker weet of gelezen hebt in reviews dat het hotel geen lawaaioverlast heeft. Boek liever iets buiten het centrum of boek een vakantie die een wellness-of yoga programma heeft.

 

Voorbereiding

Om niet compleet voor verassingen te komen te staan, kan het fijn zijn om je in te lezen over het hotel, de omgeving of de activiteiten die je kan doen. Het kan veel rust geven als je weet dat er plekken zijn die jij mooi vind. Kijk hierbij uit dat je niet teveel alles gaat plannen. Wanneer het dan toch anders gaat dan je had gehoopt dat het zo verlopen, kan het zijn dat je van slag raakt of chagrijnig wordt. Houd daarom ruimte in je plannen voor impulsieve en spontane momenten en plan dagen of dagdelen dat je niks hoeft (maar alles mag).

 

Communicatie

Communiceer naar de persoon waar je mee reist dat je iets lastig vindt of dat je ergens zenuwachtig voor bent. Vaak haalt dat al wat druk van de ketel en kun je iets meer ontspannen. Zorg er daarnaast voor dat je je jouw eigen grenzen goed bewaakt. Ben je moe en heb je even geen zin in het uitje naar die ene ruïne? Dat geeft niet, plan het dan gewoon een andere dag. Vakantie vieen doe je voor je plezier en ontspanning en niet om de ander te pleasen.

 

Reis-kit

Zorg er voor dat je een tasje maakt met ‘essentials’ die je kan inzetten wanneer je toch overprikkeld bent. Denk bijvoorbeeld aan: een slaapmasker, oordoppen, magnesiumolie, valeriaan of melatonine supplementen, jouw favoriete muziek, podcasts of mp3’s van ontspanningsoefeningen en wat eten of drinken voor wanneer je knorrig wordt of niet goed geaard bent en geen mogelijkheid hebt om snel even iets te kopen.

 

Werk

Zorg er voor dat je al je werk op tijd overdraagt. Neem je werk niet mee op vakantie (telefoon uit, of werkmail-account tijdelijk deactiveren op je telefoon). Daarnaast is het verstandig een paar dagen tussen je laatste werkdag en de vertrekdag in te plannen. Dan heb je de tijd om rustig in te pakken en over te schakelen naar een vakantie-modus.

 

Afwisseling

Zorg ervoor dat je jouw vakantiedagen niet te intensief maakt. Wissel ontspannen en activiteiten dus voldoende af. Het is oké als jij eerst drie dagen nodig hebt om bij te komen van de vliegreis en nodig hebt om alleen maar op het strand of onder een parasol bij het zwembad wil liggen. Vertrouw op je gevoel en energie en de leuke uitstapjes komen dan vanzelf wel. Laat het allemaal een beetje over je heen komen.

 

Mediteren en alleen zijn

Merk je dat je het vermoeiend vind om continue met je reisgenoot in één ruimte te zijn of alles samen te doen? Ga dan bewust af en toe even alleen ronddwalen; maak een mooie ochtendwandeling; bied aan om in je eentje even wat boodschappen te gaan halen of ga ’s avonds als je niet kan slapen naar een mooie plek om even naar de zonsondergang te kijken of te mediteren.

 

Reisdagboek

Heb je moeite om alle nieuwe indrukken te verwerken? Ga schrijven. Schrijf elke avond in een soort dagboek wat je die dag hebt gedaan en wat bijzondere momenten waren. Dit is behalve goed voor je nachtrust ook enorm leuk als herinnering na je vakantie. Maak er desnoods na je vakantie een soort plakboek van door foto’s toe te voegen en er een soort vakantieboek van te maken.

 

Ervaren in het hier en nu

Probeer in het hier en nu te leven wanneer je op vakantie bent. Zo ervaar je met meer plezier alle positieve dingen van nieuwe ervaringen en kom je meer tot rust en in een vakantie-modus.

 

 

Heb jij bijzonder veel moeite met ontspannen op vakantie op reis gaan en wil je leren om meer in het hier en nu te leven op vakantie? Ik kan je hierbij helpen door middel van diverse mindfulness en visualisatie oefeningen.

 

Ik heb zelf in het verleden altijd veel moeite gehad met echt genieten van mijn vakantie en te leven het hier en nu, maar tegenwoordig is het voor mij mogelijk om zonder buikpijn en hoofdpijn mijn dagen door te komen op vakantie en eindelijk van nieuwe ervaringen te genieten. Ik weet nu zelfs dat ik door mijn gevoelige zintuigen nog veel intenser kan genieten en hierdoor enorm uitkijk naar vakanties en reizen. Wil jij dit ook? Dan ontmoet ik je graag!

 

Lieve groetjes,

 

 

Anouk

AnnaNouka Coaching