· 

De Kunst van Mindful Leven

Mindfulness: waarom werkt het toch? En werkt het wel bij iedereen? De positieve effecten na een mindfulness cursus blijven zeker een tijd hangen maar vervagen op lange termijn toch bij veel personen. Toch is mindful leven mits goed in je leven geïntegreerd enorm heilzaam. Waarom de positieve effecten niet voor iedereen blijven werken leg ik in deze blog uit. De ontdekking waarom het niet werkt is één van de redenen waarom ik jou hoogstwaarschijnlijk niet de opdracht ga geven tijdens een "Individuele sessie ontspannen en/of mediteren" dat je elke dag minimaal 20 minuten moet gaan mediteren. De Kunst van het Mindful Leven vraagt iets meer creativiteit en bewustwording, maar wordt heel eenvoudig zodra je het snapt. Nee, niet snapt, wanneer je het VOELT! Als jij eenmaal door hebt wat de Kunst is van Mindful Leven is, worden veel dingen op diverse levensvlakken een stuk eenvoudiger.


Waarom veel mensen elke dag 30 minuten mediteren op de lange termijn niet vol houden

30 MINUTEN PER DAG: HET WERKT, TOCH?

JA voor sommige mensen werkt het heel goed om elke dag te mediteren. Meditatie is letterlijk een training voor het mindful - opmerkzamer te zijn in het dagelijkse leven. Positieve effecten: meer concentratie, bewuster van je emoties en daar beter mee omgaan en meer in contact staan met wie je bent, wat jij wilt en dat ook beter kunnen communiceren.

 

DOEI MINDFULNESS TRAINING, DOEI ENTHOUSIASME & DISCIPLINE
MAAR: voor veel personen geldt dat ze het moeilijk vinden om dagelijks 20 of 30 minuten zitten mediteren vol te houden. Hoe dat komt? Na een mindfulness cursus of coachingtraject waarbij je het advies hebt gekregen om dagelijks te mediteren omdat dat helpt en je merkt ook dat dat helpt blijf je dit in het begin heel enthousiast doen. Helaas zie ik vaak dat wanneer mensen niet meer een dergelijke cursus o.i.d. volgen ze het moeilijk vinden om het vol te houden. De frequentie wordt steeds minder, uiteindelijk mediteer je helemaal niet, ga je daar vervolgens van balen en ben je een soort van weer terug bij af. Mindful zijn in je dagelijkse bezigheden wordt dan ook steeds moeilijker weer. 

 

WE MOETEN AL ZOVEEL (TENMINSTE DAT DENKEN WE)

Het heeft ook vaak te maken dat we toch al een veel te overvolle agenda hebben en dat het gewoon soms even niet goed uitkomt om elke dag te mediteren: denk aan: kinderen die aandacht vragen, een vroege incidentele afspraak, je hebt slecht geslapen en slaapt langer uit en 's avonds zijn er ook vaak wel sociale activiteiten waardoor je meditatie structuur uit balans raakt. We vragen nogal wat van onszelf (of anderen en de maatschappij van ons). Je prioriteiten verschuiven. Op een gegeven moment denk je: "Amahoela, hier heb ik nu even geen tijd voor!" Zeg je dat steeds vaker tegen jezelf? Zeg dan maar doei tegen de positieve effecten van mediteren en mindfulness, want het is wel belangrijk dat je er elke dag aandacht aan schenkt!

 

"Sporten als het voelt als een verplichting hou je ook niet vol"

Vergelijk het een beetje met sporten: je sport omdat het moet, want je wilt fit zijn of een paar kilo kwijt. Je moet jezelf er elke keer weer heen slepen. Ja, het voelt wel lekker als je uiteindelijk toch bent gegaan, maar elke keer weer opzien tegen het sporten betekent dat je een sport doet die je eigenlijk niet leuk vindt of die niet bij je past. Het is gaan voelen als een verplichting. Je houdt dat nooit vol op lange termijn. Uiteindelijk ben je eigenlijk alleen maar de sportschool aan het sponsoren.

 

Een sport vinden en kiezen die je echt leuk vindt, voelt soms niet meer eens als sporten, maar als een hobby, een passie een feestje om weer te mogen doen 1 of 2 keer in de week. Zo werkt het eigenlijk ook met mediteren en mindfulness.

De Kunst van Mindful Leven kan heel eenvoudig zijn

De Kunst van Mindful Leven werkt dus net zo. Als je het eenmaal door hebt voelt het niet als verplicht werken aan je mentale gezondheid. Dan gaat het vanzelf. Mindful Leven wordt eenvoudig zodra het als vanzelf een deel van jou en jouw leefstijl wordt.

 

ANDERS LEREN KIJKEN NAAR MEDITATIE & BEWUSTWORDING

Mediteren kan op zoveel verschillende manieren en het kan zelfs gecombineerd worden met een hobby, dagelijkse activiteiten of iets anders wat je gewoon leuk vindt. Dát is namelijk belangrijk: een manier vinden van mediteren of hoe je mindfulness in je leven kan integreren die bij jou als persoon past zodat het niet voelt als een verplichting.

Nieuw: individuele sessies mediteren en/of ontspannen bij Studio AnnaNouka in Groningen

PRAKTISCH, ONTSPANNEN & ONTDEKKEN WAT VOOR JOU WERKT

Vanaf nu geef ik korte, individuele en praktische sessies om jou allerlei ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en mindfulness oefeningen aan te leren. Je gaat tevens thuis oefenen en ik geef je daarbij tips over hoe je er achter kan komen op wat voor een manier ontspannen en/of mediteren eenvoudig in jou leven te integreren is. Het is ook gewoon even een moment van ontspanning en rust voor jezelf tijdens deze 45 minuten sessie. Je gaat dus echt oefenen, ontdekken, nieuwsgierig zijn en proberen. Met als doel: één of meerdere manieren en/of handvaten ontdekken die eenvoudig zelf thuis uit te voeren zijn, past bij jou drukke leven en jou als persoon. Zodat het leuk, prettig en vol te houden is. Misschien heb je wel een stok achter de deur nodig. Wat die stok is, is ook belangrijk om te ontdekken.

 

DAGELIJKSE RITUELEN ONTWIKKELEN WAAR JE BLIJ VAN WORDT

Rituelen vinden die als vanzelf onderdeel worden van jouw leefstijl en kleine bewuste aanpassingen vragen. Een manier van meditatie en/of Mindful Leven integreren in de dagelijkse praktijk op een manier dat je het zelfs leuk gaat vinden om hiermee aan de slag te gaan omdat je gaat merken dat bepaalde dingen werken. Dat het je veel oplevert: je wordt er blij, meer in balans, levendiger en bewuster van.


Weet jij zelf best heel goed waarom je niet goed kan ontspannen? En is een uitgebreid coachingtraject om bewuster te worden van bepaald gedrag of patronen niet nodig? Of kan je inmiddels best goed omgaan met je hoogsensitiviteit, maar wil jij de Kunst van MindFul Leven leren door samen met mij ontdekken wat voor jou de ideale manier is van ontspannen en/of mediteren zodat je nog meer in je kracht kan staan als HSP'er?

 

Boek dan een intakegesprek om te kijken of het klikt & we gaan samen aan de slag!