· 

Ben jij klaar voor een 100% plantaardig leven?

Afgelopen zondag was er een vegan event in de Pudding Fabriek in Groningen, de “Green Shift”. Aangezien ik net terug was uit Marokko en zelf niet 100% veganistische eet, twijfelde ik of ik heen zou gaan. Halverwege de middag bedacht ik toch een kijkje te nemen. Evelien, één van de organisatoren had mij namelijk eerder al verteld dat het event niet alleen als focus eten had, maar meer producten en activiteiten aanbood over een groener leven. Ik ontmoette inspirerende standhouders, deed een paar workshops en had een discussie over veganistisch eten.


Sieraden en lekkernijen voor kleurrijke pleasure seekers

Het was een mooie zonnige middag en op het buitenpleintje hing meteen al bij binnenkomst een goede sfeer. Buiten stonden voornamelijk eetkraampjes. Die snelde ik voorbij want ik had thuis al wat gegeten en was vooral benieuwd naar de andere stands behalve eten die er zouden zijn. Ik sprak met Daphne van Happy Herbi, die vegan lekkernijen en sieraden maakt. Wat mij opviel was dat alles er super kleurrijk uitziet en de armbanden zijn gemaakt van speciaal hout wat ook nog eens lekker ruikt! Ik had helaas geen portemonnee mee (STOM), maar ga zeker zo’n armband bestellen! De lekkernijen zijn 100% vegan, handgemaakt zonder toegevoegde geraffineerde suikers. 

Opvang voor dieren net over de grens bij Emmen

Geïntrigeerd was ik door Stichting Melief. Zij zorgen voor een permanente nieuwe opvang of andere situatie voor dieren in nood. We hebben het dan niet alleen over katten in het asiel die geen plekje bij iemand thuis kunnen vinden, maar verwaarloosde dieren in nood.  Soms worden er zelf dieren voor hun dierenopvang ‘gedumpt’ die echt in slechte gezondheid verkeren. Dieren die geen thuis kunnen vinden omdat ze van nieuwe plek naar nieuwe plek gaan omdat mensen niet met het dier om kunnen gaan, komen ook vaak bij Melief terecht. Ben je nieuwsgierig naar deze Stichting, bezoek dan de open dag bij de opvang; deze is op 26 augustus, meer informatie vindt je op de website.

 

De wereld aan arganoliën

Vorige week in Marokko heb ik natuurlijk Marokkaanse arganolie mee naar huis genomen. Dit natuurlijke product doet echt wonderen voor droog haar en een droge huid. Heb jij niet de mogelijkheid om naar Marokko te reizen en wil je wel puur natuurlijke arganolie? Neem dan eens een kijkje op de webshop van Nura Nature. Bij de stand vertelde Danielle over haar eigen zoektocht naar natuurlijke verzorgingsproducten en liet me de collectie Argan oliën zien van het merk Arganique; prachtige pure oliën of gemixt met andere heilzame kruiden zoals lavendel of eucalyptus. Dit merk verkoopt producten speciaal voor het zonnen, het haar, anti-aging of bijvoorbeeld massage. Alles zonder toegevoegde chemische toevoegingen: halleluja! 

Zussen en zeep enzo

Met de dame van Leafon had ik een discussie over shampoo en producten zonder SLS. Ik heb voor Shop ’N Style eens een proef gedaan waarbij ik een maand probeerde mijn haar te wassen met een Shampoo Bar zonder SLS, parfum, alcohol, parabenen en siliconen. Ik kon er niet aan wennen en ben overgestapt naar een shampoo zonder alles wat ik hierboven noemde, maar toch met soort van SLS namelijk: Sodium Coco Sulfate (SCS). Celine en Melanie zijn twee zussen die zelf natuurlijke verzorgingsproducten maken en verkopen veel verzorgingsproducten, maar geen shampoo. Ze gaven aan dat het heel moeilijk is om een puur natuurlijke shampoo te maken, die ons, wij als westerse mensen met een bepaalde hygiene standaard, een schoon en fris gevoel op ons hoofd geven. De overige verzorgingsproducten roken heerlijk en zijn ook nog eens super mooi verpakt. Wil je je moeder, vriendin of zus een origineel cadeau geven of je eigen huid verwennen; dan moet je dus bij Leafon zijn!

Magic in a bottle

Mijn aandacht werd getrokken door een beetje een duistere, maar prachtige stand, met allemaal potjes met kruiden, thee en andere producten. De stand had iets magisch en dat is ook precies wat Jar of Dusk willen uitstralen. Onze wereld zoals die vandaag de dag is kan volgens de standhouders wel een beetje meer magie, liefde en aandacht gebruiken. Ik ben het daar helemaal mee eens. Een stapje terug nemen en aandacht hebben voor de kleine, mooie dingen in het leven zoals de natuur en aandacht voor elkaar. Als sensitief persoon begreep ik meteen waarom ik me aangetrokken voelde tot deze stand. Alle producten zoals thee, kruiden, verzorgingsproducten en make-up zijn met veel zorg en aandacht uitgekozen voor gevoelsmensen die de natuur nodig hebben in plaats van producten uit de grote fabrieken. Ze importeren bijvoorbeeld natuurlijke make-up uit Australië omdat ze daar al veel verder zijn in gezonde, natuurlijke skincare en make-up te produceren. 

 

Plastic soep

Ik sprak met Femke van Sea First. Haar vader Dos Winkel, onderwaterfotograaf en oceaanbeschermer gaf eerder die dag een lezing over de schoonheid van en de bedreigingen voor onze oceanen. Helaas heb ik dit gemist. Positieve aan de ontmoeting met Femke is dat ik er achter ben gekomen dat ze veel doen op gebied van educatie in het hele land. Iets wat ik vanuit mijn werk voor Noordbaak erg interessant vind, want de plastic soep wordt steeds groter en nog niet veel jongeren zijn hiervan op de hoogte. 

Mindful eten en bewegen

Rhodes Selhorst heeft een Yoga atelier in de Pudding Fabriek en gaf een workshop mindful eten en een introductie op haar yoga lessen. Nadat ik vorige week heel veel gemediteerd heb en geleerd heb over mindfulness was dit een aangenaam extraatje zo op mijn laatste vrije dag voordat ik weer aan het werk zou gaan. Haar lessen zijn rustig, hebben een duidelijke focus op de connectie tussen lichaam en geest en zijn heel geschikt voor iedereen die met meer aandacht meer rust in zijn of haar leven wil creëren. 

Iedereen vegan? Is dat een goed idee?

Als laatste sprak ik met iemand van Viva Las Vega’s. Ze hebben als doel om de tegen 2040 de consumptie van dierlijke producten te verminderen met 50%. Ik sprak met hun over of 100% veganistisch eten voor iedereen gezond is. Ik heb gehoord namelijk dat het voor de ene bloedgroep beter is dan voor de andere bloedgroep. Ze gaven aan dat dit een fabel is. Ik ben zelf nog aan het onderzoeken. Bovendien had ik laatst een discussie met iemand wat er zou gebeuren als van de één op andere dag ineens iedereen veganistisch ging eten en leven. Wat voor een effect heeft dat op ons ecosysteem? Ik heb er nog moeite mee om volledig plantaardig te eten. Ik ben dol op kaas en af en toe een stukje biologisch vlees kan ik ook nog niet afslaan. Het idee van Rhodes Selhorst van mindful eten past op dit moment in mijn leven beter bij mij. Ik probeer te luisteren naar mijn lichaam en mijn gevoel. Waar heb ik behoefte aan? Heb ik echt honger? Of is het gewoon een knorretje in mijn maag? Wat vind ik lekker? Zo heb ik bijvoorbeeld rond mijn menstruatie altijd een enorme zin in spinazie. Ik denk omdat mijn lichaam dan vraagt om ijzer. 

Bewust en mindful omgaan met eten en consumeren is iets wat ik zeker al een tijd doe. Volledig plantaardig eten? Nog niet. Ben jij al toe aan een 100% Green Shift? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen op dit gebied! Laat het me weten in de comments!

Reactie schrijven

Commentaren: 0