Interview met Marike van Puur Zang: “Laat je stem horen en leer te communiceren wat jij nodig bent!”

Marike Broekema heeft van haar hobby – zingen - haar beroep gemaakt en dat is mede te danken aan haar hoogsensitieve eigenschappen. Ze helpt nu andere gevoelige personen om hun stem te laten horen, op wat voor manier dan ook. Ook in ander werk, heeft ze geleerd dat het belangrijk is om je stem te laten horen. Te leren communiceren wat je als HSP’er nodig bent. Zelfs recent heeft ze nog mee mogen maken, dat wanneer je dit wel doet (en durft) dat je jouw eigen “hoogsensitief zijn” zeker als kracht kan zien en ervaren.


Het doel van de interviews is om verhalen te delen rondom HSP, overprikkeling en dat HSP’ers het gevoel hebben dat ze niet de enige zijn die zich zo ‘overprikkeld’ of ‘overwhelmed’ kunnen voelen. Dat we er opener over worden en elkaar positief kunnen inspireren en elkaar tips kunnen geven.


“Hoe voelt Overprikkeling precies voor jou?”

- Interview met Marike van Puur Zang - 

A: Hoi Marike, zou je jezelf even kort willen voorstellen en willen vertellen waarom je je hebt opgegeven voor het interview?

M: Ik ben Marike Broekema, ben 34 jaar en ik zag je oproepje en dacht: Hé, volgens mij zijn er best wel veel hooggevoelige mensen, die daar niet altijd open of eerlijk over durven te zijn, omdat ze zich er bijvoorbeeld voor schamen of dat ze denken dat ze in een bepaald hoekje worden gedrukt. Je hebt heel veel verschillende hooggevoelige mensen denk ik en ik wil daar wel graag wat over vertellen.

 

A: Ja, bedankt dat je mee wilt doen! En als wat voor ‘type’ hoogsensitief persoon zie jij jezelf?

M: Ik ben wel heel gevoelig, maar niet introvert. Ik heb ook erg de behoefte aan naar buiten te treden. Aan de ene kant heb ik heel erg behoefte aan connectie met mensen en aan de andere kant heb ik heel erg ‘mijn tijd’ nodig; even van de prikkels af en weer tijd voor mezelf hebben, echt even helemaal alleen zijn. 

Klassieke introverte HSP type of HSS type?

A: Oké, je bent dus niet het klassieke introverte HSP-type, maar hebt ook een extraverte kant. Ben je bekend met het HSS-type? (High Sensation Seeker)?

M: Nee! Vertel!

 

A: Dit zijn mensen die ook juist ook prikkels nodig hebben en ze opzoeken en daarnaast hebben ze tevens behoefte aan tijd om al die prikkels te verwerken; de balans vinden tussen extravert zijn en weer opladen is vaak een grote uitdaging voor HSS’ers. Soms zijn ze zelfs extreem extravert, maar ook daar heb je natuurlijk gradaties in. Zoals je zelf al aan gaf, je hebt heel veel verschillende typen HSP’ers. 

 

A: Hoe ben je erachter gekomen dat je hoogsensitief bent?

M: Eigenlijk heb ik dit altijd wel geweten denk ik. Al heel jong merkte ik dat ik dingen eerder dan anderen opmerkte en ben altijd al heel gevoelig geweest voor prikkels, omgevingen en het voelen hoe het met andere mensen gaat. Hoe ze zich voelen. Vanaf mijn 21e liep ik ook wel een beetje vast tijdens het studeren met mijn gevoeligheid. Toen ben ik daar hulp voor gaan zoeken en werd inderdaad bevestigd dat ik hoogsensitief ben. Ik had moeite om mezelf af te sluiten en voelde me nooit ergens helemaal thuis. Ik heb aan die hulp heel veel gehad, want we leven gelukkig in een tijd dat het niet direct bestempeld wordt als ‘er is iets mis met je, maar meer zo van: goh weet dat van jezelf!’

"Bij overprikkeling stroomt mijn hoofd over"

A: Hoe heb jij dan geleerd om je beter af te sluiten?

M: Door elke keer als ik dat gevoel heb, terug te gaan naar mijn gevoel. Zo van: hé, hoe is het nu met me? En van daaruit weer verder gaan met waar ik behoefte aan heb, of daar in ieder geval naar luisteren, dat gevoel.

 

A: Je geeft dus aan dat je hoogsensitief geboren bent. Denk je dat één van jouw ouders ook hoogsensitief is, omdat het in veel gevallen erfelijk is?

M: Ja, ik denk dat mijn moeder ook hoogsensitief is, maar misschien wat minder bewust mee bezig dan ik. 

 

A: Hoe voelt het voor jou als je compleet overprikkeld bent?

M: Bij mij voelt het heel duidelijk alsof mijn hoofd overstroomt, ik word warrig, en ik heb geen controle meer over mijn gedachten voor mijn gevoel. Ik heb dan ook letterlijk een zoemend of drukkend gevoel in mijn hoofd ten hoogte van mijn derde oog – het punt boven je wenkbrauwen – ongeveer.

Andere mensen kunnen dit op zo’n moment ook wel aan mij merken denk ik, vooral mijn man heeft het altijd heel snel door: ik ga van de hak op de tak, denk ineens dat alles belangrijk is en kan dan geen prioriteiten meer stellen.

A: Wat doe je als je compleet overprikkeld bent? 

M: Bij mij helpt zingen heel erg! Ik heb natuurlijk niet op ieder moment de mogelijkheid om te zingen bij overprikkeling, maar ik gun het mezelf heel erg. Ik merk ook dat ik steeds zachter voor mezelf ben geworden door de jaren heen en zang is een manier voor mij geworden om naar die plek van zachtheid en rust toe te gaan. Vroeger had ik nog wel eens de neiging om te denken: ‘hier ben ik nu even geen tijd voor, dus gewoon even doorgaan’, maar dan krijg je het eigenlijk altijd later nog extra hard op je bordje. Het is dus óf zingen óf mediteren óf teruggaan naar de adem wat ik dan doe.

 

A: Marike, jij werkt ook nog in loondienst heb ik begrepen. Je hebt dan misschien ook wel eens momenten dat je compleet overprikkeld bent, dan heb je misschien niet altijd de tijd om direct te gaan mediteren, zingen of een ademhalingsoefening te doen. Hoe ga je op je werk dan met overprikkeling om?

M: Nou, dat is ook wel een reden waarom ik het interessant en leuk vond om met dit interview mee te doen, want ik merkte in mijn werk al een jaar of 2 – ik werk als jurist bij de Provincie Drenthe –dat veel werk ad-hoc gebeurt en dat je daarin weinig zelf kan plannen en je eigen ritme in kan vinden. Daar heb ik best wat moeite mee. Ik had dit al 2 keer eerder aangekaart, dat ik dat dus lastig vind. Begin dit jaar liep ik ook echt even vast hierdoor in mijn werk; ik begon slechter te slapen en mijn concentratie werd minder. Toen heb ik actie ondernomen en heel duidelijk aangegeven dat ik mijn werk leuk vind, maar vastloop, of eigenlijk overprikkeld raak van die ad-hoc werkzaamheden. Gelukkig werd er heel goed naar mij geluisterd en meegedacht op dat moment. Ik heb dus een andere functie gekregen sinds een aantal weken, nog steeds als jurist, maar wel een functie waarin ik meer ruimte heb om mijn eigen tijd in te delen omdat het een langer lopend project is. Dat helpt me, merk ik nu al, enorm!

 

A: Het is dus voor jou, in je werk en je bezigheden heel belangrijk om een soort van autonomie te hebben in dat je je eigen tijd kan indelen, zodat je in je eigen ‘flow’ zeg maar kan blijven waar je energie van krijgt?

M: Ja zeker, mijn eigen tijd kunnen indelen geeft mij veel meer rust. Wat ik echt nog even wil benoemen is dat ik het heel fijn vond dat er door mijn teammanager echt naar mij werd geluisterd werd en dat heeft mij heel goed gedaan. Dus als je zelf opener bent over wat qua taken en omgevingen op je werk wel of niet werkt, dan zijn er genoeg werkgevers waar hoogsensitieve personen met heel veel plezier en voldoening zouden kunnen werken. Gelukkig werk ik dus bij een organisatie waar goed gekeken wordt naar waar je als werknemer energie van krijgt en wat op lange termijn voor zowel beide partijen goed is.

Grenzen durven en leren communiceren is belangrijk als HSP'er

A: Wat fijn voor je dat het bedrijf waar je werkt daar zo mee omgaat. Wat ik zelf ook altijd wil meegeven aan andere HSP’ers is, dat je daar een eigen verantwoordelijkheid in hebt. Je moet het wel durven en kunnen aangeven. Dus het gaat ook over een stukje kunnen en leren communiceren van jouw grenzen en behoeftes. Je hoeft niet direct te benoemen zo van: “Ja, maar ik kan dit niet want ik ben hooggevoelig” (dan ga je namelijk heel erg in de slachttofferrol staan), maar meer benoemen hoe je iets ervaart en wat jij graag zelf anders zou willen zien of doen. Heb jij letterlijk benoemd dat je hooggevoelig bent of hoe verwoord jij dit stuk waar je tegen aan bent gelopen naar je werkgever toe?

M: Nee, niet letterlijk HSP benoemd, maar wel gepraat in termen als “ik merk dat ik steeds vaker overprikkeld ben, en dit komt voor mijn gevoel door…., en ik denk dat als ik de mogelijkheid heb om…. dat ik dan…” – Zo een beetje! Ook heb ik aangegeven dat ik mijn creativiteit meer wil kunnen gebruiken in mijn functie.

 

A: Ik hoor en geloof dat jij al best ver bent in het proces van accepteren en leren omgaan met je HSP zijn. Je schaamt je er niet voor, je weet goed te communiceren wat je grenzen en behoeften zijn en gebruikt het ook nog als kracht met je bedrijf Puur Zang. Heb je nog algemene tips voor andere HSP’ers die misschien nog niet zo ver zijn in dit proces?

M: Ik denk dat het goed is om je hele lichaam mee te laten doen.

 

"Laat het niet alles in je hoofd zitten. En vooral: het besef dat er niet iets ‘mis’ met je is."

 

Dus als je merkt: ik ben overprikkeld, doe er iets mee, kom in actie, ga bijvoorbeeld zingen, mediteren of tuinieren! Lekker met je handen in de aarde, dat werkt voor mij bijvoorbeeld heel erg goed. Dus uit je hoofd, en in beweging komen op wat voor manier dan ook. 

 

"Nog iets wat ik graag wil mee geven: zie het hooggevoelig zijn als je kracht!"

 

Foto door Dennis Broekema
Foto door Dennis Broekema

Ik merk dat ook wat ik doe met Puur Zang: het is heel erg gericht op de gevoeligheden van mensen of tussen groepen mensen. En dat ik dit goed kan, komt juist door mijn HSP.

Met muziek en stemgebruik leer ik anderen zachtheid en compassie aan zichzelf te geven

A: Ja, ik denk ook dat veel HSP’ers uiteindelijk heel erg de behoefte hebben om andere gevoelige mensen te helpen met hun eigen unieke hoogsensitieve ‘talent’ als ze een beetje een weg hierin gevonden hebben. 

Wil je nog iets anders delen of meegeven aan de lezers van deze blog?

 

M: Ja, zeker!

"Dat muziek heel helend kan werken voor hoogsensitieve mensen!"

 

 

Ontspanning Coach Groningen
Aanrader: Meditatief Ligconcert - foto door Dennis Broekema

Vanaf mijn 11e heb ik altijd al in bandjes gespeeld, muziek gemaakt, echt als performer dus. En vanaf 2017 heb ik hier meer uit weten te halen door muziek in te zetten om anderen te helpen. Om anderen te leren om een stukje zachtheid en compassie naar zichzelf toe te geven en te gunnen. Dat ze gehoord mogen worden. Dat ze hun stem mogen laten horen, op wat voor een manier dan ook. Je hebt zelf bijvoorbeeld het ligconcert een keer mee mogen maken.

 

A: "Ja, dat was echt heerlijk, ik werd er echt in no-time compleet ontspannen van!"

 

 

M: Vanwege Corona heb ik nu ook veel oefeningen en meer online staan, dus mochten er HSP’ers zijn die nieuwsgierig zijn, kijk vooral op mijn website, hier vind je o.a.: opnames van de ligconcerten, mantra’s, podcasts en andere oefeningen!

 

 

Dankjewel Marike voor je inspirerende verhaal en ga vooral door met het mooie werk wat je doet!

Reactie schrijven

Commentaren: 0